Hoe bereik ik een meer flexibele, opener organisatie ?

Vergroten van de Flexibiliteit en Mobiliteit in de organisatie en de cultuur. Vergroting van de flexibiliteit gaat over het flexibiliseren van werktijden, werkplekken, tijdsindeling. In feite komt het er op neer om met behulp van moderne en slimme ICT oplossingen het geheel vrij te laten Waar, Wanneer en Hoe iemand zijn werk doet. Of dat nu thuis, onderweg, op en centrale locatie of bij een klant is. Het maakt niet meer uit. En, ervaring leert dat mensen die de interactie met elkaar nodig hebben elkaar toch opzoeken. Dit vraagt weinig sturing. De behoefte is leidend. De verbetering van de mobiliteit van mensen is daarmee een groot stuk ingevuld. Rest nog de verbetering van de ICT-middelen om ook mobiel toegang te krijgen tot alle relevante informatie die nodig om het werk te kunnen doen. Altijd en overal te kunnen beschikken over benodigde informatie. Snel en makkelijk, toegankelijk en vindbaar. Ook het delen van informatie met collega’s dient goed gefaciliteerd te worden. Vooral door de leidinggevenden, zij geven het voorbeeld.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *