Hoe zorg ik er ervoor dat ik ook echt gehoord wordt en dat iedereen ook echt begrijpt wat ik bedoel ?

Leiderschap en Persoonlijke Effectiviteit. In veel situaties gaat het bij leiderschap binnen organisaties om de vraag in hoeverre je jezelf durft te zijn. Of je echt en authentiek, duidelijk en met overtuiging jezelf durft uit te spreken naar de mensen om je heen en actie durft te nemen. Er wordt namelijk wel naar je gekeken als leider om de besluiten te nemen en de koers aan te geven. Ben je hierin duidelijk en oprecht. Laat je merken wat jou beweegt en je aan het hart gaat, en wordt dan ook echt gevoeld wat je visie is en wat de koers is die je aangeeft ? Of raak je onderweg verstrikt in belangen, meningen, onuitgewerkte conflicten of overmatige voorzichtigheid met mensen die tevreden gehouden moeten worden ?
Duidelijkheid betekent kleur bekennen en het achterste van je tong laten zien. Laten weten wat jou beweegt en motiveert. Leiderschap gaat dus gepaard met echtheid en in verbinding met de ander. Zonder verbinding geen leider en niemand die je leiding echt aanneemt. Dat betekent ook dat het niet overal zal passen, maar daar waar het wel past is het ook letterlijk ‘de weg wijzen’.
Om jouw leiderschap en effectiviteit onder ogen te zien en te verbeteren wordt gebruikt gemaakt van technieken zoals het werken met opstellingen of het werken met de karakterstructuren.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *